17 maja obchodzimy Dzień Telefonów Zaufania - Fundacja Orange

17 maja obchodzimy Dzień Telefonów Zaufania

Co roku 17 maja obchodzony jest Dzień Telefonów Zaufania dla Dzieci. Inicjatorem tego święta jest Child Helpline International – organizacja zrzeszająca telefony zaufania dla dzieci ze 139 krajów świata.

Przypadające na 17 maja święto to znakomity pretekst, aby zwrócić uwagę na tę niezwykle ważną kwestię. W Polsce działa wiele telefonów pomocowych dla dzieci i młodzieży. Różny jest ich zasięg oraz profil tematyczny. Nieliczne telefony zaufania dla dzieci, dzięki współpracy z polskimi operatorami telekomunikacyjnymi, mają zasięg ogólnopolski i są bezpłatne dla wszystkich korzystających z ich oferty. Dzieci powinny znać te numery, by w trudnych sytuacjach życiowych mogły uzyskać pomoc i wsparcie nawet wtedy, gdy wstydzą się bądź boją powiedzieć o swoich problemach rodzicom lub opiekunom. Razem z konsultantami telefonów zaufania, mogą zastanowić się, jak powiedzieć o trudnościach rodzicom, czy nauczycielom, kogo w swoim środowisku poprosić o pomoc.

Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę prowadzi Telefon Zaufania dla Dzieci i Młodzieży pod numerem: 116 111 oraz Telefon dla rodziców i nauczycieli w sprawie bezpieczeństwa dzieci pod numerem: 800 100 100. Partnerem technologicznym obu linii jest Orange Polska. Więcej informacji znajdziecie pod adresem: www.800100100.pl oraz www.116111.pl

Głównym celem Dnia Telefonów Zaufania dla Dzieci jest propagowanie idei pomocy dzieciom i młodzieży poprzez telefony zaufania oraz zapoznanie z ofertą działających telefonów zaufania dzieci oraz nauczycieli, wychowawców i rodziców.